Kurban Kesmekle İlgili Merak Edilen Sorular/Cevaplar

Kurban, ergenliğe ulaşmış, dinen zengin sayılan Müslüman kişiler tarafından yapılması gereken vacip bir ibadettir. Kurban kesecek kişi, kurbanı peşin parayla satın alabileceği gibi taksitle veya borçlanarak da satın alabilir. Bunda dinen bir mahsur yoktur. Fakat, burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Bankalara borçlanarak alınan kurbanın borcu, faiz işlemi uygulanmadan zamanında ödenmelidir. Dinimizde faiz en büyük günahlardan biridir. Vadeli kurban alınırken kişinin bu borca faiz işlenmemesine dikkat etmelidir. İlave bir ücret ödendiğinde kesilen kurban geçerli olmayacaktır. 

Kurban ibadetini borç olarak yapmak isteyen kişiler, faiz günahını işlemeden yapmalıdır. İbadet etmek için yapılan bir günah, ibadetin anlamını yitirmesine neden olacak ve yapılan ibadetin sevabına engel olacaktır. Bu yüzden maddi durumu kurban kesmeye elvermeyen kişiler, bu ibadeti yerine getirmek zorunda değillerdir. 

Taksitle Kurban Alınabilir Mi? 

Kurban, Allah'a yakınlaşma için yapılan ibadetlerden biridir. Kurban kesmek isteyen kişi, kendi yetiştirmiş olduğu hayvanları Allah yolunda kurban edebileceği gibi kurban satın alarak da bu ibadetini gerçekleştirebilmektedir.

Elinde o an için imkân bulunmayan kişi Allah'a kurban etmek için taksitle kurban satın alabilmektedir. Taksitle satın alınan bir hayvanın kurban edilmesinde sakınca yoktur. Fakat taksitlerin zamanında ödenmesi ve faiz işlemlerinin uygulanmaması gerekmektedir. 

Özür Sebebiyle Vaktinde Kesilemeyen Kurbanın Hükmü Nedir? 

Kurban Bayramı, Müslümanların Allah için kurban ettiği bir dini bayramdır. Özür nedeniyle bayramda kesilemeyen kurbanların fakir ve zengin kişiler için getirdikleri farklıdır. Fakir bir kişi, kurban bayramından sonra kurban alırsa, bu hayvanı canlı olarak tasadduk ederken, zengin bir kişi kurbanlık satın alıp almadığının önemi olmaksızın bir kurbanlık hayvanın ederini, yoksul ve yardıma muhtaç kişilere sadaka niyetine vermesi gerekir. 

Bağışlanan Kurbanın Kesilmesi Geçerli Sayılır Mı?

Bir kişi başkasına kurban veya kurbanın parasını bağışladığında paranın asıl sahibi bağışlanan kişidir. Bu nedenle bu kişi, parayı dilediği gibi harcayabilir ve kendi adına kurban kesebilir. Kişi dilerse bu bağışı başkalarının yardımı için kullanabilir veya dağıtabilir. Kesilen hayvan ise kurban yerine geçer. 

Abdestsiz Kurban Kesilebilir Mi?

Kurban kesmek mali yapılan vacip bir ibadettir. Kurban kesmek, farz bir ibadet olsaydı, kesen kişinin abdestli olarak bu ibadeti yerine getirmesi şart olurdu. Fakat vacip bir ibadet olduğundan kişinin abdest almasına gerek yoktur. Fakat, Allah için yapılan bir ibadet olduğundan abdest alınması daha faziletli olacaktır. 

Kurban kesiminde kasaplardan yardım alınması ve kasaba ücret ödenmesi de caizdir. Kurban kesmek farz bir ibadet olsaydı, kasabın bu işlemden ücret almaması gerekirdi. Farz ibadetlerden ücret almak caiz değildir. 

Müslüman Olmayan Kişinin Kestiği Kurban Eti Yenir mi? 

Kesilen hayvanların etinin helal olması için kesen kişinin Müslüman olması gerekir. Müslüman olmayan, ateist, putperest veya mecusilerin kestiği etler Müslümanlar için helal değildir. Bu kişilerin kestiği hayvanlar kurban sayılmamaktadır. 

Kurbanın Kesilmeden Önce Ölmesi Halinde Ne Yapılmalıdır?

Kurban Bayramı'nda kesmek için alınan kurbanlığın bazı nedenlerden önce ölmesi halinde kurban kesen kişinin maddi durumu göz önüne alınmalıdır. Eğer kurban kesecek kişi zengin ise yeni bir kurban almak zorundadır. Çünkü kendisine vacip kılınan kurbanı kesmemiş sayılmaktadır. 

Maddi durumu iyi olmayan, dinen fakir sayılan kişilerde bu zorunluluk yoktur. Çünkü kurban farz bir ibadet değildir. Aldığı hayvan ölünce vucubiyet düşer ve yenisini almasına gerek yoktur. İslam dini Müslümanlar için kolaylaştırıcıdır.