Fitre - Zekat - Fidye

Zekât

Zekat, dinen zengin kabul edilen ve belirli miktarda mala sahip kişilerin Allah rızasını gözeterek ihtiyaç sahiplerine vermesi gereken paradır. Zekât farz olan bir ibadettir. İslam dini paylaşmayı emretmektedir. Dinimiz, zengin ve varlıklı kişilerin belirli miktardaki mallarını yoksul kişiler ile paylaşmasını istemektedir. Zekat vermek için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. Zekat verecek kişi, belirli miktarda mala sahip olmalıdır. Kişinin bu mallara sahip olmasından itibaren geçen süre en az bir yıl olmalıdır. Son olarak da kişilerin zekat verebilmesi için bir yıllık borcundan daha fazla mala sahip olması gerekmektedir. Asli ihtiyaçlarını karşılayamayan kişilere zekât farz değildir. Allah cömert insanları sevmekte ve hanelerine sevap yazmaktadır. 

Yoksulları gözeten ve ihtiyaçlarını karşılayan kişilerin işlerini denk getirmektedir.

 

Zekat Nasıl Hesaplanır?

Zekat verecek kişilerin mallarının hesaplanması gerekmektedir. İstenilen koşulu sağlamayan kişiler zekat vermekle yükümlü değillerdir. Zekat vermek için esas alınan ölçü zenginlik ölçüsüdür. Altında 20 miskal, devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

“Namazı hakkıyla kılın, zekâtı verin ve Resule itaat edin ki merhamet edilesiniz.” (Nur Suresi / 56. Ayet)

Allah-ü Teâlâ zekat hakkında emirler vermiştir. Toplumda paylaşmanın önemini vurgulamak için ayetlerinde zekâta yer vermiştir. Zekat vermek istiyor fakat ihtiyaç sahiplerine ulaşamıyorsanız, inanangenc.com sitemizden bağışta bulunabilirsiniz. Zekâtınızı sizlerin adına ihtiyaç sahipleri ile buluşturmaktayız.

Zekat Kimlere Verilir?

Zekat, fakirler, miskinler, zekat toplamakla görevli memurlar, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlara verilir. İhtiyaç sahiplerine ulaşan zekat büyük sevaptır. Borçlu olanların borçlarını ödeyerek de zekat verebilirsiniz. Sahip olduğunuz tüm mallar zekat kıstaslarına göre hesaplanmalıdır. Zekat verirken bu ölçülere dikkat etmeniz gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak peşin ödeme imkanı bulamayan kişiler bir yıl içerisinde taksit ile zekat verebilmektedir. İslam dini kullarına kolaylıklar sağlamaktadır.

Zekât Kimlere Farzdır?

Zekat verme ibadetinin geçerli olması için bazı şartlar istenmektedir. Bu şartlar, kişinin müslüman olması, akıl sağlığının yerinde olması, ergenlik çağını geçmiş olmak, hür olmak ve belirli nisap miktarına sahip olmaktır. Bu özelliklere sahip kişilerin zekat vermesi ise farz kılınmıştır.

Zekat vermenin belirli bir zamanı yoktur. İstediğiniz herhangi bir zaman diliminde zekat ibadetini yapabilirsiniz. Burada esas olan tek şey ise sahip olunan malın, sahip olmadan itibaren üzerinden bir yıl geçmesidir. Bu aylar hesaplanırken kamerî ay hesabı uygulanmaktadır. Zekat vermekle yükümlü kişiler, yükümlü oldukları andan itibaren zekat vermelidir. Şartları karşılayan her Müslüman için bu ibadet farzdır. Zekat kulluk borcudur. İhtiyaç sahiplerine bu borcu kısa süre içerisinde ödemeniz gerekmektedir.

 


 

Fitre - Fıtır Sadakası

Diyanet İşleri Başkanlığı her sene Ramazan ayına kısa bir süre kala verilecek fitre miktarını belirleyerek kamuoyuna duyurur. Açıklanan fitre miktarı asgari seviyededir. Bu nedenle fitre miktarının altında fitre verilmemektedir. Ancak durumu iyi olan kişilerin fitre miktarının üzerinde bağış yapmasında bir sakınca yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 yılı için verilecek fitreyi 40 TL olarak belirlemiştir.

Ramazan ayında 40 TL vererek bir yoksulun günlük yiyecek ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

 

Fitre Nedir?

Fitre, Ramazan ayının sonunda fakir ve yardıma muhtaç insanlara yardım amaçlı verilen paraya denir. Fıtr sadakası olarak da adlandırılan fitre, Ramazan ayının bolluk ve bereketini insanlar ile paylaşmak için verilir. Müslümanlar için bir nevi şükretme ifadesidir.  Bu nedenle durumu iyi olan Müslümanların Ramazan Bayramı’ndan önce fitre vermesi vacip kılınmıştır.

Fitre Kimlere Verilir?

Fitre, dini açıdan maddi durumu iyi olan kişilerin yoksul kişilere verdiği yardım olarak tanımlanır. Peki, fitre kimlere verilmelidir?  Fitre verecek kişi, bakmakla yükümlü olmadığı akrabasına, yoksullara, yetimlere, öğrencilere verilebilir. Kişi eşine ve çocuklarına fitre veremez. Fitre, cami, köprü, yol vb. gibi yapılara bağışlanamaz. Ailedeki her fert için fitre ödenir. Yeni doğan bir bebek Ramazan ayı içerisinde doğmuşsa adına fitre verilir.

Fitre Miktarı Neye Göre Belirlenir?

Fitre miktarı hesaplanmasındaki ölçü, yoksul bir kişinin günlük iki doyumluk yemeğine eşit olmasıdır. Bu ölçü ise 3 kg arpa, kuru hurma veya 1,5 kg buğdaydır. Kişi fitresini nakit para olarak da verebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı istişareler sonucunda bu rakamı belirler. Bu rakamlar her ülkenin şartlarına göre değişiklik gösterir. Ülkemizde ise bu rakamı belirleyen kurum Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Yurtdışında yaşayıp Ramazan ayında Türkiye’de bulunan kişiler ülkemizin standartlarına göre fitresini verebilir.

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fitre, Ramazan ayının herhangi bir gününde verilebilir. Sadaka tek seferde verilmelidir. Fitre verecek kişiler genellikle Ramazan ayının sonlarında veya Ramazan Bayramı’nın birinci gününde vermektedir. Fakat ay içerisinde vermek daha doğru olacaktır. Bayramdan önce verilen fitre daha faziletlidir ve Ramazan ayının ilk günlerinde verilmesi caiz kabul edilmiştir. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde fitrenin bayram namazına çıkmadan önce verilmesi gerektiğini buyurmuştur.