2022 Fitre Miktarı Ne Kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı her sene Ramazan ayına kısa bir süre kala verilecek fitre miktarını belirleyerek kamuoyuna duyurur. Açıklanan fitre miktarı asgari seviyededir. Bu nedenle fitre miktarının altında fitre verilmemektedir. Ancak durumu iyi olan kişilerin fitre miktarının üzerinde bağış yapmasında bir sakınca yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 yılı için verilecek fitreyi 28 TL olarak belirlemiştir. Ramazan ayında 28 TL vererek bir yoksulun günlük yiyecek ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Fitre Nedir?

Fitre, Ramazan ayının sonunda fakir ve yardıma muhtaç insanlara yardım amaçlı verilen paraya denir. Fıtr sadakası olarak da adlandırılan fitre, Ramazan ayının bolluk ve bereketini insanlar ile paylaşmak için verilir. Müslümanlar için bir nevi şükretme ifadesidir.  Bu nedenle durumu iyi olan Müslümanların Ramazan Bayramı’ndan önce fitre vermesi vacip kılınmıştır. 

Fitre Kimlere Verilir?

Fitre, dini açıdan maddi durumu iyi olan kişilerin yoksul kişilere verdiği yardım olarak tanımlanır. Peki, fitre kimlere verilmelidir?  Fitre verecek kişi, bakmakla yükümlü olmadığı akrabasına, yoksullara, yetimlere, öğrencilere verilebilir. Kişi eşine ve çocuklarına fitre veremez. Fitre, cami, köprü, yol vb. gibi yapılara bağışlanamaz. Ailedeki her fert için fitre ödenir. Yeni doğan bir bebek Ramazan ayı içerisinde doğmuşsa adına fitre verilir. 

Fitre Miktarı Neye Göre Belirlenir?

Fitre miktarı hesaplanmasındaki ölçü, yoksul bir kişinin günlük iki doyumluk yemeğine eşit olmasıdır. Bu ölçü ise 3 kg arpa, kuru hurma veya 1,5 kg buğdaydır. Kişi fitresini nakit para olarak da verebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı istişareler sonucunda bu rakamı belirler. Bu rakamlar her ülkenin şartlarına göre değişiklik gösterir. Ülkemizde ise bu rakamı belirleyen kurum Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Yurtdışında yaşayıp Ramazan ayında Türkiye’de bulunan kişiler ülkemizin standartlarına göre fitresini verebilir. 

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fitre, Ramazan ayının herhangi bir gününde verilebilir. Sadaka tek seferde verilmelidir. Fitre verecek kişiler genellikle Ramazan ayının sonlarında veya Ramazan Bayramı’nın birinci gününde vermektedir. Fakat ay içerisinde vermek daha doğru olacaktır. Bayramdan önce verilen fitre daha faziletlidir ve Ramazan ayının ilk günlerinde verilmesi caiz kabul edilmiştir. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde fitrenin bayram namazına çıkmadan önce verilmesi gerektiğini buyurmuştur. Fitre verilmesindeki amaç yoksulları sevindirmek olduğundan bayramdan önce verilmesi daha uygundur. kişilerin yiyecek ihtiyaçlarını karşılaması için en uygun zamandır. 

Fitre Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fitre, yoksullara, maddi durumu kötü olanlara, yetimlere veya öğrencilere verilmelidir. İhtiyacı olmayan kişilere fitre verilmesi uygun değildir. Çünkü fitrenin temel amacı yoksulların halinden anlamak, bize verilen nimetlere şükür etmektir. Ramazan ayında oruç tutarak yoksulların halinden anlamak amaçlanmaktadır. Fitre ise kişinin imkanının elverdiği kadar yardımda bulunmasına teşvik eder. Fitrenizi verecek yoksul kişilere ulaşamıyor ve fitrenizi kime vereceğinizi bulamıyorsanız bağış yapabilirsiniz. İnanan genç olarak bizler yaptığınız her bağışı ihtiyaç sahiplerine doğrudan ulaştırıyor, bayram sevinçlerine katkıda bulunuyoruz. Yapılan her yardım şeffaf olacak şekilde yapılıyor. İnanan genç olarak bizler bu konuda ekstra hassasiyet gösteriyoruz. Yoksul, öğrenci, yetim veya yardıma muhtaç kişilere doğrudan yardımlarınızı ulaştırıyor ve aranızda köprü görevi görüyoruz. Bizden uzakta yaşayan din kardeşlerimize yardım etmek için bağış projelerinde yer almaktayız. Siz de bu yardımlara katkıda bulunmak istiyorsanız sitemizden bağış yapabilirsiniz. Bizler yoksulların elinden tutmak için sizlere aracı oluyoruz. Gelin bu bayramda çocuk, yoksul, öğrenci veya yetimleri hep birlikte sevindirelim ve mutluluklarına ortak olalım.